Cascara dobývá kávový svět
Co to ta Cascara vlastně je? Jsou to právě slupky kávových třešní, co se teď v kávovém světě stávají hitem. Dlouhou dobu se vyhazovaly a nebo používaly jako hnojivo. V posledních letech však jejich oblíbenost vzrůstá a od roku 2022 je možné je konzumovat i v EU.
Jedná se o velice starý nápoj ze sušených kávových plodů, který se konzumuje déle než káva samotná. Má velice svěží, nasládlou chuť s ovocnými tóny, někomu může připomínat náš šípkový čaj. Chuť Cascary se však různě liší, stejně jako u kávy závisí na druhu kávových třešní a regionu, kde byly pěstovány. Ta naše pochází z Konga. Cascara je mimo jiné bohatá na antioxidanty a vitamíny, zároveň ale obsahuje asi 4x méně kofeinu než káva. Takže si ji můžete dopřát kdykoliv během dne.
Recept na "čaj" z Cascary:
1. na 5g Cascary použijeme 100 ml vroucí vody
2. necháme louhovat 8 - 10 minut, záleží jak chceme výraznou chuť
3. přecedíme přes sítko přímo do šálku
Tip: Na přípravu můžeme použít třeba French press, který vám zbylé slupky krásně odfiltruje.
Ať už si ji vychutnáte jako horký čaj nebo studený nápoj s ledem jako osvěžující letní limonádu.
Cascara rozhodně stojí za vyzkoušení!